donderdag 25 april 2013

Woensdag 24 april


Een nieuwe dag, het einde van de korte rij met dagen voor deze missie komt in zicht....

Ik heb vandaag trouwens geen foto’s van:
De premature babies; een paar tweelingen, waarvan 1 kindje van een kilo, de ander 2,5, de vraag hoeveel van de 10 tot 12 kinderen van deze ward niet meer leven, nu een dag later. Dat lukte me niet.
Ook niet van de vrouw die met indringende stem ons tijdens een wandeling nariep ‘wait for me, I’m dying’. Ik heb haar niet gezien, geen foto van haar. Wel een beeld en de herinnering aan de stem en haar woorden.
Niet van de overleden patiënt op de Internal Ward, een man, onder een deken, met naast hem een andere man die verweesd om zich heen stond te kijken.
Niet van het mortuarium waarvan de lucht als je er langs loopt veel vertelt.

Het gevoel soms rond te zwemmen, beter nog, te tuimelen in een roller coaster tussen gevoelens van een olifant die met een fototoestel door de porseleinkast dendert, jezelf een zeer welkome en graag geziene gast weten, een nieuwsgierig aagje zijn of een charitatieve altruist willen zijn. Dan bid ik ook maar om juiste en zuivere motieven.


Gelukkig ook veel om prachtige plaatjes van te schieten. Met Laura samen een ronde gedaan over de ziekenhuiscompound om een aantal foto’s te schieten voor de website en PR van de Stichting Vrienden van Sengerema. Nog langs een schooltje geweest waar onder andere de kinderen van Erik ooit opzaten en daar zagen we dat in plaats van luxe klimtoestellen ook bamboe van alles te bieden heeft.



\Op geneeskundig vlak hebben Ton, Erik en Niek zich volop uit kunnen leven, ondersteund door Nicole voor het Plasteren en door Henrike op de OK.  En passant wordt Erik weer eens aan zijn jasje getrokken een vlotte review te doen, hier omdat Anne, een Amerikaanse chirurge hem dat vroeg. Waarbij ze direct na de review Erik aan de jas trok nog even naar twee mensen mee te kijken. Heel soms het enige nadeel van veel kwaliteit in huis hebben wellicht?!

Er is niet alleen hard gewerkt vandaag, er is ook snel gewerkt. We waren al mooi op tijd klaar en hebben even een kerk bekeken waar diverse Nederlandse kerken en particulieren mede aan hebben bijgedragen, naast uiteraard de gemeenteleden zelf en de Inland African Church. Wat eigenlijk overal gebeurt waar je ook loopt, is dat kinderen op je afkomen en contact zoeken. Op de foto Nicole en Ton in gesprek met de kinderen, waarvan de jongen met '19' op zijn shirt al vastbesloten is om filmster te worden. Aan zijn Engels ligt het niet, dat was heel goed.

Een foto van een deel van de watervoorziening. Inmiddels heeft het ziekenhuis een goede aansluiting op de waterleiding, zij het dat die niet altijd werkt. In de grote bovengrondse tonnen wordt water opgevangen en het kan daar goed warm worden in de Tanzaniaanse zon.  Op de voorgrond ziet u betonnen platen liggen; deze liggen op de oude reservoirs waar voorheen al het water in werd opgevangen. Dat is volgens mij nog wel een soort backup systeem in deze tijd.



In de buurt van de childrens’ ward is een terreintje met allerlei stenen bankjes en tafeltjes; daar zaten veel mensen gezellig te eten. We mochten een plaatje schieten van deze dame die lekker aan het koken was voor anderen. Pas toen ik haar de ‘picture’ op het schermpje van het toestel liet zien brak een gulle lach door.

Laura heeft inmiddels haar eerste woord ingediend; karibu, karibu sana, karibu sana sana. Welkom, heel erg welkom, verschrikkelijk ontzettend welkom. Waar je ook komt zijn dit nagenoeg altijd de woorden die je te horen krijgt. Een dikke lach, een aandachtige blik, een hand die de jouwe neemt en beslist niet zomaar loslaat en de ondersteuning van dit magische woord Karibu. Het zegt veel over de aard, de vriendelijkheid, de openheid en gastvrijheid van mensen hier. Karibu. Welkom. Gaaf trouwens hoe Niek en Laura, namens en voor de Stichting Vrienden van Sengerema, zich inzetten om zaken te helpen verbeteren en optimaliseren in het ziekenhuis hoor. Voorwaar geen makkelijke opgave, soms zoeken en frustreren. Maar wel stug doorgaan! Al was het maar voor het armzalige bed, waarvan het gat dat er door vocht, urine, bloed, etc. is ingeroest en het gat is opgevuld met een laken of muskietennet. Er is eenvoudigweg zoveel toe te voegen aan dit ziekenhuis.
Verroeste bodem, gat opgevuld met een lap laken of net
Een tweede woord van Laura volgt nog.

Henrike komt aan met de woorden die haar veel zeggen. HALF. Er is heel veel  wat hier maar half kan. En dat bedoelt ze positief, dus het glas is halfvol. Ze hebben hier vaak maar de helft van de middelen en toch maken ze er iets van ; de helft van het beleg voor op brood. De helft van het  OK materiaal. De helft van alles. Knap dat ze dat doen en knap hoe ze dat doen. Zouden wij ook best kunnen trouwens.
Daarnaast het woordje KIND (Engels: vriendelijk). Henrike vindt de mensen hier zo ongelofelijk aardig. Ze lijken allemaal prima te vertrouwen te zijn. Hoe dan ook geven ze haar het gevoel er bij te horen. Vandaag zeggen ze al tegen haar  ‘ik zal je missen’. Dat doen we niet in Nederland: we kijken elkaar in Nederland vaak niet eens meer echt aan. KIND people, very KIND people over here in Sengerema/Tanzania.

De wachtruimte bij de aanmelding van nieuwe patienten
Woensdagavond hebben we (Ton, Erik, Henrike en René) gegeten bij een goede kennis van Erik, prachtig om de taferelen in een Tanzaniaans huishouden van zo nabij te mogen meemaken.Heerlijk eten. Veel gezelligheid. Jammer genoeg was Nicole er niet bij trouwens; die was vandaag niet helemaal in orde, zekerheidshalve een check op malaria gedaan en voor de zekerheid een behandelingetje gestart. 

Morgenochtend naar een school om spullen en geld te brengen.

Tot later.  René 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten